Bedrijfsdiensten

Is NLP een verspilling van tijd?

Nlp training

In mijn praktijk, heb ik NLP bijna constant in het spel gevonden. Een cliënt kwam een beetje te laat en liep 10 minuten achter op een afspraak. Ik legde uit dat, als ik dat niet als belangrijk reken, dit een verspilling van tijd en energie zou zijn, te beginnen met de voorbereidingsfase die in zijn huidige staat is. Als het echter wel belangrijk zou zijn, dan zou het iets zijn als een e-mail sturen wanneer ik tijd heb in plaats van tijd te besteden aan ofwel reageren ofwel het missen van die afspraak.

De klant dacht dat als ik het zo zou zeggen, ze me misschien voor zou zijn. Maar, toen pauzeerde ik, en leek onder mijn adem te telegraferen dat ik niet begreep wat ze misschien wilde dat ik deed. Als ik was doorgegaan met mijn uitleg, zou ze gedacht hebben:

“Oké, dus je vertelt me dat ik kan wachten tot 5 minuten voor de vergadering om het te krijgen? Wat is daar het probleem mee? Het is 5 minuten voor een vergadering… zou dat niet net zo goed zijn?”

In plaats daarvan stelde ik haar twee vragen;

1. Geeft ze om de bijeenkomst?

2. En, als ze erom gaf, waarom?

Het was interessant voor mij om te horen hoe ze reageerde. En, ik had naar haar geluisterd en op haar gereageerd. Ik was niet passief of onbeleefd tegen haar, en ik miste geen informatie die de klant zou kunnen helpen de juiste beslissing te nemen. Het was niet perfect, maar we waren op de goede weg. Toch kon ik horen hoe ze kon blijven vermijden om ‘dingen te laten gebeuren’.

We hebben maar één kans op leven in deze wereld; onze kans om verder te leven. De tijd om ‘dingen te laten gebeuren’ is nu. In feite zijn we in staat om terug te gaan en te herbeleven hoe we de dingen hebben gedaan. Maar dat kunnen we alleen als we ons leven leiden alsof ‘dingen laten gebeuren’ een must is. Om verandering te formaliseren moeten we onze manier van denken veranderen.

Want als wij uw probleem kennen en een oplossing hebben, bent u in staat zoveel meer te doen – veel werk dat voor uw bereik zou liggen.

Brainstormen

Toen ik eenmaal een duidelijk beeld had van wat haar probleem was, begon ik een mentaal gesprek met haar om ‘uit te leggen hoe ze dingen kon laten gebeuren’. Duidelijkheid, duidelijkheid, duidelijkheid.

Na enkele minuten zaten we nog steeds vast. Dus vroeg ik om een Ironman misschien over 3 maanden en ze zei ja en we maakten een sprong voorwaarts. We hadden de training samen gedrukt, deden het bij mij thuis, (we wonen nog steeds in hetzelfde huis), en werden samen ’s werelds snelste Ironman. Cool.

Wat me verbaasde over die bijeenkomst (en die daarvoor) was wat de cliënt kon doen terwijl ik praatte over wat ze wilde doen om vooruit te komen. Dingen kwamen naar haar toe voordat ze zelfs haar intentie kon aankondigen en ze was in staat om het plan van aanpak te creëren door alleen maar te luisteren en vragen te stellen. Dat klinkt als muziek in mijn oren!

Wat ik zo leuk vind aan NLP is dat het je in staat stelt om in 3-5 minuten dingen te doen waar je minimaal anderhalf uur over zou doen. De technieken van NLP stellen je in staat om de wijsheid van je onbewuste zelf aan te boren en gecoördineerde activiteit in je materialen te brengen, op zo’n manier dat je sneller vooruit gaat dan je ooit had gedacht dat je zou kunnen.

Biedt NLP een reeks instructies of normen?

Absoluut niet, omdat ik het werk met jou moet doen! In feite komt het niet eens in de buurt van correspondentie, zoals met elke andere therapeutische modaliteit waar ik mee gewerkt heb of over gelezen heb. Biedt het een structuur om een cliënt te helpen om specifieke vaardigheden te ontwikkelen en om te gaan met (of zelfs te elimineren) wat voor problemen dan ook die deel uitmaken van het probleem van de cliënt; dat het manipuleren van de fysiologische reacties, van ademhalingstechniek, tot kinesthetische interventies enzovoort, tot de meer persoonlijk gedefinieerde interventies? Ja.

 

LEES MEER : 

Online coach

Leiderschapsontwikkeling